fredag 30 april 2010

Kvinnlig håravfall - orsaker och behandlingar

kvinnligt håravfall
En kvinna har mellan 100 000 och 200 000 hårstrån på huvudet och att bara tappa några dagligen är helt normalt. Men vet du när du riskerar kala fläckar och skallighet pga av håravfall? Enligt vissa experter bör du söka läkarhjälp om du tappar mer än ca 200 hårstrån per dag.

Det finns tre sorters kvinnligt håravfall.

Androgent håravfall kallas det håravfall som mest drabbar män. Även kvinnor kan råka ut för detta och orsaken är en ärftlig känslighet för testosteron i hårsäckarna. Är du kvinna och drabbas av detta visar det sig antagligen inte förrän efter du fyllt 50, eftersom det är då östrogenproduktionen minskar. Den här typen av håravfall kan bromsas med preparat som Rogaine eller Recrea.

Diffust håravfall är också vanligare bland äldre kvinnor, även om yngre också kan drabbas. Stress, biverkningar från mediciner eller rubbningar i hormonproduktionen i sköldkörteln är möjliga orsaker till att håret tunnas ut över hela huvudet. Medel mot håravfall hjälper inte i det här fallet, utan den bakomliggande orsaken måste åtgärdas - då växer håret oftast tillbaka.

Alopecia areata är den medicinska termen för fläckvist håravfall, ett tillstånd där håret lossnar helt från vissa ställen och lämnar kala fläckar. Man tror att detta beror på att immunförsvaret bildar antikroppar mot hårsäckarna. Inget botemedel finns, men prognosen att bli bra igen är god, över 90 procent har fått håret tillbaka inom ett och ett halvt år.

Kvinnligt håravfall efter förlossningen är helt normal. Under graviditeten tappar man nämligen färre strån än vanligt så de tussar som sitter i borsten är det hår som skulle lossnat tidigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar