fredag 30 april 2010

Kvinnligt håravfall - järnbrist eller stress?


Kvinnligt håravfall är helt annorlunda än det hos män. Håret tunnas ut på ett annat sätt men den största skillnaden verkar ligga i den bakomliggande orsaken. Mäns håravfall beror i de flesta fall på genetiska skäl men för kvinnor är situationen mer komplex. Det brukar vara svårare att ställa diagnos då det ofta är en kombination av orsaker som orsakar kvinnligt håravfall.

En viktig faktor som ofta försummas är järnbrist. Låga värden är vanliga hos kvinnor och många är de fall när kvinnor återfått stora delar av sitt hår när de börjat äta järntillskott. Det enklaste sättet att förebygga kvinnligt håravfall är därför att kontrollera sitt järnvärde.

Vanligare är också att stress påverkar kvinnor mer än män. Troligtvis är det så att stressen påverkar hormonerna så att mekanismer för att tappa håret startar. Om du känner igen dig så försök avsätta egen tid för avslappning, tex genom meditation eller yoga.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Ja det stämmer att Kvinnligt håravfall är helt annorlunda än för män. Män hår kan vara genom användning av mössor, hjälmar etc men saker och ting är annorlunda för kvinnor. Kvinna använder mestadels kosmetiska produkter som schampo, krämer hår eller från järn etc som kan orsaka håravfall.
    Yoga är det bästa sättet att få återhämta sig från den ASAP och liksom det billigaste sättet.
    Tack för din artikel och jag gillar det verkligen.
    Hårtransplantation

    SvaraRadera